2016 is begonnen- binnenkort verhoorbijstand

Het jaar 2016 is voor mij turbulent begonnen. De verhuizing van mijn kantoor kost tot op heden meer tijd dan gedacht, maar alles staat nu op de rails en ik kan genieten van een heerlijke plek om mijn tanden in uw zaken te zetten. Het is spannend om te bedenken waar ik over 2 jaar met dit kantoor wil staan en daar naartoe te werken.

Ook op juridisch terrein blijft het spannend. De Hoge Raad heeft eind december besloten, dat iedere aangehouden verdachte binnenkort recht op verhoorbijstand heeft. De voordelen van verhoorbijstand zijn onder andere:

  • minder kans op ongeoorloofde en suggestieve verhoortechniek
  • minder pressie op de verdachte
  • betere verslaglegging van wat er echt gezegd is
  • het verhoor is beter verifieerbaar

Onze regering moet nu regelen hoe dat vormgegeven wordt. Veel strafrechtadvocaten werken op basis van gefinancierde Rechtsbijstand. De vergoedingen zijn veelal marginaal, mijn persoonlijke verwachting is, dat onze regering de vergoeding vaststelt op één punt ( € 105-), zoals bij minderjarigen. Bij meerdere en urenlange verhoren komt zo het net verkregen recht van de verdachte meteen onder druk te staan. Ik ben benieuwd waar de wetgever mee komt.

Ik verwacht in ieder geval, dat de categorie cliënten die regelmatig door de politie opgepakt wordt, denk aan daklozen en mensen met een persoonlijkheidsproblematiek, beter behandeld zullen worden als er een advocaat bij het verhoor zit en dat is al een hele winst.


Vanwege privacy worden herkenbare gegevens gefingeerd of weggelaten.
Auteursrecht foto: brat82 / 123RF Stockfoto
2017-04-15T14:50:33+00:004-02-2016 |