Een klein opstootje kan je zomaar je baan kosten

Vele mensen herkennen wellicht de situatie: je gaat uit, het wordt laat en zomaar uit het niets heb je ineens een agressief dronken groepje voor je. Je wordt geduwd, beledigd en soms nog veel erger: je krijgt een klap vol op je gezicht. Dat overkwam een cliënt van mij en zijn vriendin.

Zijn vriendin had net een heftige operatie aan haar hoofd ondergaan. Mijn cliënt was ontzettend bang dat er iets met het hoofd van zijn vriendin zou gebeuren, hij had immers ook al een bloedneus. Hij schermde haar af, en duwde de meest agressieve belager van zich af. Die kwam ongelukkig ten val. De politie kwam erbij. Uiteindelijk zou niemand aangifte doen. Maar wat bleek ruim een jaar later: de gevallen agressieveling had toch aangifte gedaan, met zijn vrienden als getuigen. Mijn cliënten werden ineens beiden vervolgd, er zou een politierechterzitting volgen. Voor hem was dit uitermate vervelend, want als hij veroordeeld zou worden, zou hij geen verklaring omtrent gedrag (VOG) meer krijgen en zou hij zijn baan kwijtraken.

Na het overleggen van alle medische gegevens en heel wat mailtjes en brieven bleek het OM bereid om deze zaak  op een andere wijze af te doen. De dagvaardingen werden ingetrokken, en onder voorwaarden werd de zaak voorwaardelijk geseponeerd. Hierdoor kon mijn cliënt zijn baan behouden. De zaak tegen zijn vriendin was al eerder wegens gebrek aan bewijs geseponeerd.

Zonder advocaat had dit opstootje van bijna 2 jaar geleden hem ineens heel onverwacht zijn baan kunnen kosten, want na een veroordeling wegens mishandeling krijgt men veelal geen VOG meer. De medische omstandigheden van deze zaak waren zeer bijzonder, waardoor ook het Openbaar Ministerie bereid was om de zaak anders af te doen. Vaak lukt dat echter niet. Maar overleg met het Openbaar Ministerie loont!

In ieder geval was ik zelf heel blij met het bereikte resultaat en had het gevoel, dat iedereen een steentje bijgedragen had aan een meer rechtvaardige oplossing.

Vanwege privacy worden herkenbare gegevens gefingeerd of weggelaten.
Auteursrecht foto: joyfuldesigns / 123RF Stockfoto

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *