Minder strafzaken en toch zorgen

Voor de gemiddelde Nederlander lijkt het op het eerste gezicht een goed bericht. Minder strafzaken! Dat is toch alleen maar goed.De werkelijkheid achter dit bericht is dat heel veel mensen voor allerlei vermeende vergrijpen een strafbeschikking van het Openbaar Ministerie krijgen. Wat veel mensen niet weten is dat men met het betalen zo’n beschikking ook meteen een strafblad heeft. Het betalen van de boete staat gelijk aan schuld bekennen. En pas later blijkt, dat men dan minder makkelijk naar bijvoorbeeld Amerika kan reizen, omdat het gelijk staat met een rechterlijke veroordeling. En nog veel erger vaak kan men dan ook geen verklaring omtrent gedrag verkrijgen. Z gaat die leuke baan in rook op. En dat allemaal zonder rechterlijk oordeel.

Een voorbeeld uit mijn omgeving. Een paar jongeren gaan stappen en roepen elkaar luidruchtig toe. Een van hen (nog minderjarig) krijgt een boete vanwege baldadigheid. Die boete valt zo’n 8 maanden later in de bus.,€ 115,- euro. Geen ramp op het eerste gezicht! Echter met een strafbeschikking van € 115,- euro heb je een strafblad als je betaalt en schuld bekent. Werken bij evenementen is dan veelal niet meer mogelijk. 

Baldadigheid is in juridische zin echter schadeveroorzakend gedrag of gevaarlijk gedrag ( glas op de weg zetten bijvoorbeeld) en dat is dat roepen niet! Gelukkig is de betrokkene in verzet gegaan. 

Zo worden er heel regelmatig strafbeschikkingen uitgevaardigd die wellicht ten onrechte iemand een strafblad bezorgen. Als minder strafzaken tegelijkertijd betekent, dat er meer mensen een strafblad krijgen en dan vooral jongeren, dan is dat inderdaad een zorgelijke ontwikkeling.


Vanwege privacy worden herkenbare gegevens gefingeerd of weggelaten.
Auteursrecht afbeelding: gyddik / 123RF Stockfoto

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *