Een dagje strafrecht – film aanhouding

Gisteren was het wel een dagje strafrecht.

Om 7 uur een niet te missen piketpiepje van een voorkeursmelding. Een cliënt van mij was opgepakt in Haarlem. De melding bleek serieus, dus ik maakte me zorgen. Even rekenen om 11 uur had ik een zitting in Den Haag. Snel douchen aankleden en op en neer naar Haarlem, zou ik dat redden ? Om 7.30 uur in de auto….Overal file maar ik kon gelukkig doorrijden. Na een emotioneel bezoek aan het politiebureau door naar Den Haag voor de zitting.

Mijn jonge cliënt werd beschuldig van het beledigen van politieambtenaren. Drie politieambtenaren hebben verklaard dat hij hun voor racisten uitgescholden had. Wat was het geval? Mijn cliënt is een  Nederlands-Turkse jongen, die het beu is om steeds om zijn legitimatie gevraagd te worden. Hij wilde dat de desbetreffende ambtenaar zich ook legitimeerde. Dat werd als brutaal gezien (terwijl het je recht is) en er werd versterking geroepen. Mijn cliënt werd tegen de grond gewerkt, kapotte kleren, geschaafde arm en gezicht. De politieambtenaren verklaarden dat hij hun uitschold, toen hij eenmaal geboeid was, ze gaven specifieke momenten aan.

Laat er nou bij toeval een jongen uit het publiek een kort filmpje gemaakt hebben van 48 seconden. En het waren precies die seconden, waarbinnen mijn cliënt gescholden zou hebben. Drie dagen voor de zitting kreeg ik dat filmpje. En wat hoor je op de film: de politie met elkaar in discussie en mijn cliënt onderging de hardhandige arrestatie lijdzaam, je hoort hem niet. De politie wordt altijd op haar woord gelooft, het filmpje leidde tot veel discussie in de rechtszaal. De belediging zou dan wel op een ander moment plaatsgevonden hebben.

Mijn cliënt is uiteindelijk vrijgesproken, zonder dit filmpje had hij een strafblad gekregen. Deze zaak is gelukkig goed afgelopen. Als advocaat heb je zelden de beschikking over zo’n mooi filmpje, helaas. Aan het einde van de dag zat ik weer in Haarlem.


Vanwege privacy worden herkenbare gegevens gefingeerd of weggelaten.
Auteursrecht Foto: angor1975 / 123RF Stockfoto
2017-04-15T15:46:35+00:001-10-2015 |